注册 登录  
 加关注
查看详情
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

Kira的博客

You are my dream girl ~

 
 
 

日志

 
 

极乐与极悲  

2009-07-11 21:16:36|  分类: 默认分类 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

 

我初中个英语老师(肥佬郭)成日讲:“乐极生悲”

最近我觉得有一件我认为係“极乐”嘅事,点知“极悲”都跟埋嚟,虽然两个冇必然嘅联系......

我先讲衰嘢先,我听好坏消息都係中意听坏消息,因为我希望最后嘅结果都係好嘅......

 

极悲(最最令我伤心嘅事)

TMD的,我挂科了......真TMD的财经道德与法规,几分吖?居然只有嗰48分!耻辱吖......T^T......

个死人老师,今日话考试,下星期多二日嘅时间就考试!有冇啲老师咁嘎!又难,又闷,又唔系开卷喔!

人哋要考证,人哋要认真啫,我唔系要考嘎嘛!......Damn it!......Holy shit!!......

算,我等补考......相信有好多兄弟会陪我嘅!(←好邪恶嘅笑容,自己想象下)

 

极乐(最最令我觉得开心嘅事)

公元2009年7月9日凌晨12点25分,一跳短信令我惊醒......(好惊啲黑眼圈又严重啲吖,想早啲瞓嘎,10点半就上床瞓啦,破嘥假期纪录......)

我睇短信,话我成功咁成为咗 番职09新生嘅副班主任吖(at 财经系)!

(解释下,我哋学校,班主任同副班主任都係学生嚟嘎,都係辅助新生嘎,唔系教书嘎....正班主任都係大三,副班主任都係大二。正副班主任都係由该系嘅辅导员拣出嚟嘎。)

我睇到该消息嘅网址係嚟个:http://61.144.43.233/gexi/cjx/readnews.asp?newsid=1308

 

点解会咁高兴:

 

1.我以为我净係可以做到班主任助理,我觉得正副班主任都係比啲“会长”、“部长”垄断嘎啦......居然我(烂鬼班长啫)咁都做到!哇,好意外吖!仲唔开心到晕吖......(简直係浪漫主义大胜官僚主义吖!!!)

 

2.真系估唔到,我做班长都有人赏析我咯。之前喺生活部(学生会)度做,帮辅导员做嘢,辅导员都成日贊我嘅,无奈我个部长话我态度有问题(一次态度唔妥会决定所有问题么?)就踢咗我出生活部。长期离开咗辅导员视线之后,我仍然都係做住嗰个默默无闻嘅“班长仔”。我摞住那绝无仅有的勇气去参加班主任面试,辅导员重提“当年”我比人踢出学生会啲嘢,我话“我当时真系态度上有问题,最遗憾的不是我没去改正,而係冇机会比我去改正。我冇一味咁喺人哋身上揾问题,我都知道当时我真系错咗......”。当晚,我番到宿舍,个辅导员助理话我做班长好负责,佢支持我,会同辅导员讲下。我都唔知佢係咪认真嘎,当时我冇讲佢番话摆上心......依家谂番起,好感激佢......

 

3.我面试之前,听到人讲,话已经有20~30左右参加过班主任培训了,一连六晚,上得好辛苦,入面有大三的都有大二的。我谂入面啲人应该係“内定”好係班主任,副班主任嘅人选啦吧?当晚我去面试嗰镇,嗰份“绝无仅有”的自信心都快摧毁啦......点知,嗰结果话我pass咗,仲唔惊讶?

 

4其实最最令我开心嘅係:一直都想做嘅嘢,我做到咗啦!我之前一直都想班主任嘎,因为我觉得帮到人係一件好开心嘅事~好多谢我以前嘅班主任,佢带比我一份份的感动,所以我怀着感恩的心将嚟份感动传承落去~~

 


つづく 完

 

  评论这张
 
阅读(108)| 评论(26)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2018