注册 登录  
 加关注
查看详情
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

Kira的博客

You are my dream girl ~

 
 
 

日志

 
 

N85使用一周感想  

2009-04-23 07:14:05|  分类: 默认分类 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

 

上上个周日入手一部N85,依家讲下啲实用感想啦。

 

N85缺点:

1.N85确实系“指纹收集器”,几乎系部机用几耐,个Monitor就系抹几耐。N85啲质地真系靓,钢琴烤漆,不过就系要成日抹机,好麻烦.......

 

2.对于我嚟讲,比较多余嘅功能:a.双向滑盖 . 双向滑盖其实用处唔大,我平时听歌都系用千千动听多(有时用酷狗,因为酷狗出咗2.02公测版,好靓~好有iphone音乐播放器嘅feel),如果唔同人讲,啲人都唔知N85可以双向滑盖....汗吖.... b .AGPS ,唔系成日用,因为我唔系成日喺室外,而喺室内系搜索唔到卫星嘅....而且我平时少有机会会用到GPS c. FM射频 ,用过,一般般啦,唔多实用. d. WiFi,暂时用唔着。

 

3.质料系AMOLED的Monitor,嚟个Monitor有好有唔好,好就系啲色彩还原度好高,啲色好靓。缺点就系喺强光底下,个Monitor会睇唔清,而且问题好严重!嚟个系因为AMOLED系自发光的,而唔系用灯补光的....所以平时喺阳光底下,睇部机就好难睇到入面啲字啦,除非用只手捂住个Monitor嚟睇啦。其实总体嚟讲,嚟个问题唔大嘅~

 

4.滑盖机。我每日都担心N85个排线有问题....真系好惊吖.......TT.......

 

5. N85冇疝气闪光灯,有就堪称完美啦!(美中不足吖)

 

6.系统方面,都唔系非常的完美。有时主题效果冇鬼咗,要重启先得。有时程序关唔到,要重启先得.......不过嚟方面都系问题唔大,我觉得s60 v3.2嚟个系统非常的唔错,同N82的 s60 v3.1 差得远啦。

 

7.外放。 N85用耳机听歌嘅话,音质very Good ,同索爱walkman有得辉。不过N85外放音质就好一般啦,比N81仲要差!!所以我播啲手机铃声,听落去,啲效果好一般。

 

8 键盘手感一般,比N78,N82好,比N79,N81,N95差。键盘设计缺乏大气,啲按键太细啦。

 

9.部机超细,好冇安全感吖!!!!

 

10.其他小问题,影相有声(破解手机后,用“手动”设置为冇声,不过好麻烦)。水货的N85的N-Gage要自己破解、安装,N-Gage好多运行都有问题....没有3D硬件加速....

 

讲咗好多,似乎N85冇优点喔,咁又唔系喔!

 

N85优点:

 

1.塞班系统 s60 v3.2.嚟个智能系统非常好用,加上FP2,主题效果非常靓,同FP1的N82真系差好远噶!

 

2.没有疝气灯的500万像素摄像头依然唔差,成像效果唔错吖!

 

3.空余内存好多,可以同时运行多个应用程序!嚟啲我最中意噶啦!平时我最中意同时上Q,上飞信(3.0公测版),开住两个网页(用ucweb浏览器),再开千千动听听歌,爽吖!

 

4.N85设计好型吖,虽然系“指纹收集器”,虽然佢系滑盖机,但系佢个look真系唔错吖,差嘅话我都唔会买啦!

 

5.呼吸灯设计好型

 

6.个Monitor待机时,可以关闭,好省电吖~

 

虽然我归纳的N85缺点多过优点,不过我觉得,既然诺基亚唔会生产“完美”嘅产品的,咁 搵到啱自己嘅手机设计、设计功能就够啦~~~N85真系好啱我,咁就已经足够啦~~

 

つづく

 

 

  评论这张
 
阅读(385)| 评论(7)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2018